Kedves Olvasó!

Sándor Zsoltnak hívnak, 1981-ben születtem Kaposváron, Magyarországon. Gyerekkorom óta sportolok: úsztam, kajakoztam, majd 15 évesen kerültem kapcsolatba a harcművészetekkel: Lendvai József, 3. danos aikidó mester volt az első oktatóm. A gimnázium elvégzése után Budapestre kerültem egyetemre, ahol tovább folytattam aikidó tanulmányaimat Aranyi Zsolt és Ognjan Kozsuharov mesterek keze alatt. Az aikidó 1 kyu fokozatot szereztem, majd egy rövid kitérő után megtaláltam a második nagy szerelmemet: a francia botvívást, amit Tarpai Flóriántól tanultam, majd tudásom Fabien Pavelet franciaországi versenyző, és Olivier Dupois francia oktató segítségével bővítettem, akivel a bécsi HEMA rendezvényen bemutatóztunk. A sportoktatói képzés elvégzése után megnyitottam a saját klubomat.

DSCF1541[1]
2009 nyár, La canne szeminárium Fabien Pavelet vezetésével

A klubomat egy évig működtettem, majd más sportágak után néztem: Jeet Kune Do és Inosanto Kali-t tanultam Németh Péternél, illetve végigjártam a Juhász Zoltán által oktatott Inosanto Kali oktatói képzést is.

 PB230192[1]
2013. , honvédségi késharc verseny, 3. helyezés

Ekkor kezdtem el jógázni, amit mai napig gyakorlok. Ez időben fedeztem fel a középkori európai harci művészeteket (HEMA), és az Ars Ensisben a speciális fegyvernemek keretében oktattam la canne-t, Bartitsu-t, angol pusztakezes öklözést, illetve kutattam népi birkózást, és egyéb harci művészeteket. Az Ars Ensis (és korábban a Kard Rendje) nyári táboraiban többször is volt lehetőségem megosztani kutatásaim eredményeit az érdeklődőkkel.

bartitsu_demo
2011, Bartitsu bemutató

Szerkesztőként, illetve cikkíróként bábáskodtam az első magyar nyelvű HEMA újság, a Kardlap létrejötténél, a blogon az ott megjelent cikkeimből láthattok részeket. Jelenleg olimpiai vívást tanulok Gátai Róbert mester keze alatt: tőr illetve párbajtőr vívást; illetve a szabadtéri edzésnek, a street workoutnak hódolok.

2017-től újra elindítottam egy kutató csoportot és edzést, amelyben olasz hosszúbotot – scherma di bastone – (Guiseppe Cerri könyve alapján) és tőrvívást – scherma di fioretto – (Parise könyve alapján), portugál botvívást (jogo do pau), késvívást (olasz, és spanyol), francia utcai önvédelmet (défense dans la rue), és különböző népi birkózásokat kutatunk.

Jó szórakozást kívánok a blogomhoz, sporttársi üdvözlettel: